Herstel na haartransplantatie

Duik in het hersteltraject na een haartransplantatie. Van het behandelen van korstjes tot het bevorderen van haargroei, leer hoe je met zorg en aandacht je nieuwe haargroei kunt ondersteunen.

Het verloop van het herstel na een haartransplantatie

Een haartransplantatie is een ingreep die een aantal uren in beslag neemt. Helaas kun je onze haarkliniek dus niet meteen binnen een uur weer verlaten met nieuwe bos haar. Na deze ingreep moeten de nieuw geplaatste haarzakjes herstellen, hechten en gaan groeien. Dit is een proces dat maanden duurt en waar je zeker in de eerste dagen na de ingreep veel van gaat merken. Wij hebben jaren ervaring met het begeleiden van haarbehandelingen in Turkije en kunnen daarom prima vertellen bij een haartransplantatie hoe lang herstel gaat duren en waar je rekening mee moet houden.

Herstel van het donorgebied na de haartransplantatie

Bij een haartransplantatie maken we onderscheid tussen twee gebieden, namelijk het donorgebied en het ontvangstgebied. Bij het donorgebied worden de grafts geoogst om ze in het ontvangstgebied weer in te planten. In het donorgebied wordt dus alleen wat weggehaald. Hiervan moet de huid zich even herstellen na de ingreep. Verder hoeft in dit gebied niks geplaatst te worden en weer aan te slaan, haarzakjes zijn immers weggehaald. Alleen de eerste dagen is het even oppassen met het schoonmaken van dit gebied om infecties te voorkomen. Een infectie kan de haarzakjes die er nog wel zitten en die het achterhoofd gedekt houden namelijk wel aantasten. Verder is het herstel van het donorgebied na haartransplantatie niet zo spannend. De rest van dit artikel focust zich dan ook vooral op het ontvangstgebied. Daar zitten namelijk nieuwe haarzakjes die zich moeten nestelen om vervolgens uit te groeien tot echte haren die ervoor zorgen dat je weer met een volle bos haar de straat op kunt.

Adviezen voor het mooiste resultaat

Herstel na haartransplantatie is voornamelijk in de eerste dagen na de ingreep heel belangrijk. Deze dagen moeten de nieuwe haren zich namelijk nestelen in de hoofdhuid. Wanneer dit eenmaal goed gaat dan zal de rest als het ware vanzelf gaan. Wij nemen je mee:

De eerste dagen na de haartransplantatie

Je ondergaat de haartransplantatie bij onze medisch specialisten in Istanbul, Turkije. Wij regelen de vliegreis en ook het hotel. Er worden 3 dagen voor je geboekt waarbij de tweede dag de behandeldag is. De dag daarna kom je terug naar de kliniek waar de eerste wassing plaatsvindt. Dit laten we door professionals doen omdat er bij het wassen, vanwege het contact met de huid, snel een wondje kan openspringen. Na het wassen vlieg je weer naar huis. Van ons krijg je nog wel een lijst met adviezen en voorschriften mee voor een zo mooi mogelijk resultaat van je herstelperiode. Handig om bijvoorbeeld in het vliegtuig door te nemen.

Terug in Nederland

Na terugkomst in Nederland is het belangrijk om rust te nemen. De eerste 10 dagen is je huid en hoofd nog duidelijk aan het herstellen. Daarna vallen de korsten van je hoofd en is het ook niet meer snel zichtbaar dat je een haartransplantatie bent ondergaan. Daarna kan je dus weer langzaam het dagelijks leven oppakken. Tot die tijd is het vooral zaak om contact met de hoofdhuid te vermijden, dus ook bijvoorbeeld tijdens het slapen. Dit doet je bijvoorbeeld door in een andere houding te gaan slapen of met een nekkussen. Ook het douchen gaat anders omdat je je hoofd niet op de gebruikelijke manier kunt wassen, voor dit soort zaken krijg je voorschriften mee. Houdt er rekening mee dat er haarzakjes zijn geïmplanteerd en dat die nou eenmaal moeten hechten om helemaal aan te slaan. Dit vergt wat geduld. In de regel pakken de meeste mensen hun normale ritme weer helemaal op na 2 weken.

Wat niet doen na een haartransplantatie

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je vooral niet moet doen als je een haartransplantatie bent ondergaan, we zetten het graag voor je op een rij:

  • Roken: Er wordt geadviseerd om in de weken voorafgaand aan de transplantatie te stoppen met roken. Ook na de ingreep is het belangrijk dat er in de eerste week niet gerookt wordt. Door nicotine is er namelijk minder zuurstof in het bloed aanwezig en hebben de haarzakjes dus ook minder zuurstof om te herstellen.
  • Alcohol drinken: Alcohol verdunt het bloed en verstoort herstelmechanismen van het lichaam. Ook dit komt het herstel dus zeker niet ten goede. Wacht daar dus ook zeker nog een week mee na de ingreep.
  • Sporten: De eerste week wordt geadviseerd om helemaal niet te sporten. Door transpiratie en verhoogde hartslag worden de wondjes vochtig en kwetsbaar. Ook is je afweer minder door de geleverde inspanning wat je weer extra kwetsbaar maakt voor infecties. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld seksuele inspanning, laat dat dus ook nog zeker een week voor wat het is.
  • De zon opzoeken: De eerste weken wil je absoluut niet dat de hoofdhuid verbrandt. Dit kan ook invloed hebben op het aanslaan van de geplaatste grafts. De eerste week kun je de zon alleen tegenhouden met een parasol. Daarna kunt je ook een pet of zonnebrand gebruiken.
  • Haren stylen: laat gel en haarspray nog even liggen gedurende de eerste 2 weken. Daarna kun je het weer gebruiken. Ook naar de kapper gaan kan dan weer. Vertel de kapper vooral dat je een haartransplantatie hebt gehad en dat de eerste 3 maanden nog geen tondeuse moet worden gebruikt op het ontvangstgebied. Haren verven kan weer na 6 weken.

Hoe gaat het herstel na een haartransplantatie daarna?

De eerste 2 weken zijn dus het belangrijkst. Daarna kun je eigenlijk weer als vanouds je routines oppakken. In deze tijd nestelen de haarzakjes zich en genezen de wonden in het ontvangst- en donorgebied. De grafts zitten dan helemaal vast. Wel zijn de haren in ‘shock’ geraakt. Hierbij lijden de haren ook aan ‘shockloss’. Dat betekent dat de haren eerst uitvallen. Dit is niet iets om van te schrikken. Bij een goed haartransplantatie herstel gebeurt dit na 1 tot 3 weken. Hierbij blijft het haarzakje achter. Dat vormt weer een nieuwe haartje. Dit wordt je echte nieuwe haar. De eerste maanden zal het een beetje vlassig, dun en blond zijn. Pas na een half jaar zie je waarschijnlijk pas echte haren ontstaan. Na ongeveer een jaar krijgt het haar natuurlijke dikte en kleur. Waarschijnlijk bij het laatste consult, 12 maanden na de transplantatie, wandel je binnen met een volle bos haar. Pas dan is voor ons het proces van haartransplantatie helemaal afgerond.

Hoe lang duurt het om te herstellen van een haartransplantatie?

Het antwoord op deze vraag is dus niet eenduidig te geven. Herstel na haartransplantatie is afhankelijk van de persoon, de ingreep en het gedrag. Wel kun je het proces bespoedigen en kun je zorgen voor een optimaal resultaat door zoveel mogelijk de adviezen van onze kliniek op te volgen. In de regel kun je weer verder met je ‘normale’ leven na 2 weken en heb je weer een volle bos haar na een jaar.

Wanneer je dit traject wil doen met een partij die erop gericht is om je zoveel mogelijk te ontzorgen vóór, tijdens, maar ook zeker in het jaar na de haartransplantatie, dan staan we bij Hair Clinic Wolf voor je klaar. Wij staan voor optimale begeleiding tijdens het proces zodat je zonder twijfels in de behandelstoel kunt gaan zitten. Ook begeleiden we je in het herstel zodat we samen uiteindelijk tevreden kunnen kijken naar jou nieuwe haardos.

Consult inplannen, of meer over ons weten?

Wil je meer weten over onze behandelingen, heb je andere vragen of wil je direct een consult inplannen? Neem contact met ons op.

× Hoe kan ik je helpen?